Japońskie noże kuchenne
z krawędzią Mac
Mistrzowskie, niezwykle ostre i precyzyjne wykonane noże MAC zapewnią perfekcyjne przygotowanie potraw. Noże kuchenne ostrzone w krawędź MAC pozwalają na dokładniejsze i cieńsze krojenie niż tradycyjne Europejskie krawędzie w kształcie litery V. Krawędź MAC jest również o wiele bardziej wszechstronna niż jednostronne krawędzie Japońskich KATABA.
Wysoka jakość materiałów w połączeniu z najlepszą jakością wykonania ostrzy, dzięki której zachowują ostrość oraz pozwalają na bardzo szybkie ponowne naostrzenie, tak ważne w codziennej pracy nie tylko kucharza.
MAC posiada duży wybór tradycyjnych japońskich noży kuchennych, od tańszych wytwarzanych w Seki, do luksusowych ręcznie kutych noży Honyaki produkowanych w całości ręcznie w Sakai, przy użyciu starych technik kucia mieczy przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Umiejętne kucie ze stali wysokowęglowej pozwala na uzyskanie krawędzi, która jest niesamowicie ostra.
Ergonomiczna konstrukcja zarówno ostrza jak i uchwytu jest rozwijana od 1964 roku we współpracy z osobami które profesjonalnie używają noży kuchennych MAC. Mamy noże do każdego zadania w kuchni, wszystkie bardzo ostre i doskonale wyważone.
Jednym z nich jest sposób ostrzenia noży w krawędź MAC, drugim sposób hartowania stali w minusowych temperaturach, co podnosi twardość stali o 2 stopnie Rockwell’a. W zależności od serii sam proces dostarczenia gotowych noży klientowi zajmuje do 104 wyspecjalizowanych procesów produkcyjnych i logistycznych podczas których producent dba o najwyższą jakość oferowanych noży MAC.
Wysokiej jakości ostrza są cieńsze od innych marek, co pozwala im kroić bez większego wysiłku, nie uszkadzając przy tym krojonych produktów spożywczych. Uznane przez światowych mistrzów sztuki kulinarnej.
Przekrój ostrza noża

Krawędź Mac Knife
Noże kuchenne MAC są zaostrzone w charakterystyczną „Krawędź MAC” , wymyśloną i opatentowaną przez założyciela firmy Pana Tatsuo Kobayashi w 1965 roku. Jest to hybryda ostrzenia w stylu japońskim oraz europejskim.
Krawędź MAC pozwala na dokładniejsze i cieńsze krojenie niż tradycyjne Europejskie krawędzie w kształcie litery V, jest również o wiele bardziej wszechstronna niż jednostronne krawędzie Japońskich noży kuchennych KATABA.
To dzięki temu rozwiązaniu noże MAC zyskały takie powodzenie i uznanie mistrzów kuchni na całym świecie.
Charakterystyczna krawędź MAC jest hybrydą pomiędzy tradycyjnym japońskim pojedynczym ostrzeniem krawędzi (KATABA), a zachodnim stylem ostrzenia w kształcie litery V (RYOBA). Nieznaczna różnica polega na ścięciu krawędzi poza centrum, pod kątem około 45,5 stopnia. Tak zaostrzone noże pozwalają na wykonywanie prostych cięć i dokładniejsze krojenie cienkich plastrów, nie uszkadzając ich.