Przejdź do treści
Japońskie rzemiosło
dla kuchni jutra
Niezawodna japońska jakość
Ciesz się gotowaniem
Poczuj ostrość!
Już czas - zacznij działać!
znaki mac222

DARMOWA DOSTAWA już od 350PLN

* nie dotyczy przesyłek pobraniowych

SR-85BK

150.00  brutto

(1 opinia klienta)

Na stanie

Informacje dodatkowe

Długość powierzchni ostrzącej (mm)
Całkowita długość (mm)
Waga (g)

1 opinia dla SR-85BK

  1. Martin

    The SR-85BK ceramic sharpener is designed for quick, everyday edge maintenance. The ceramic rod realigns the blade without aggressive material removal, making it ideal for Japanese knives. Simple to use, precise, and perfect for keeping your knife sharp between full sharpenings. Reliable tool for regular kitchen use.

Dodaj opinię

SR-85BK

SR-85BK to ostrzałka ceramiczna, której długość powierzchni ostrzącej wynosi 215 mm, a długość całkowita 330 mm. Całość waży 125 gramów. Produkując tę ostrzałkę, zadbano o to, by była ona wykonana na najwyższym poziomie. Ma ona piękny, czarny uchwyt, który poprawia znacząco jej prezencję, jak i zadba o bezpieczne ostrzenie noży. Na końcu zwieńczona jest sznureczkiem, dzięki któremu będzie można ją powiesić na ścianie.

Każdy szef kuchni wie, jak ważna jest ostrość noży, dlatego zadbaj o to, aby twoje ostrza były zawsze gotowe do pracy i wyposaż swoją kuchnię właśnie w tę ostrzałkę. Korzystając z niej przed użyciem noży, będziemy mogli zadbać o ich stałą ostrość, przez co nie będziemy musieli korzystać z kamieni szlifierskich. Idealnie sprawdzić się zarówno w kuchni restauracyjnej, jak i w domowym zaciszu. Sprawdź, jak dokładnie dobrać ostrzałkę oraz jak się nią posługiwać w naszym specjalnie przygotowanym poradniku dotyczącym ostrzenia noży.

Polecany przepis

Ciasta Taiyaki

Zanurz się w ulubionym japońskim słodkim jedzeniu ulicznym dzięki temu prostemu przepisowi na taiyaki. Wypełnione słodką czerwoną fasolą azuki, taiyaki to pyszne przekąski w kształcie ryby opisywane jako skrzyżowanie gofra i ciasta. Znajomy widok na szkolnych targach i straganach w całej Japonii, gotowane na płycie grzejnej w kształcie leszcza (lub „tai” po japońsku) – te przekąski są świetną zabawą przy przygotowywaniu i jedzeniu.

150 g mąki pszennej
2/3 łyżki proszku do pieczenia
1 jajko
180 ml mleka
40 g cukru
250 g pasty z czerwonej fasoli azuki
olej roślinny
dowolne inne nadzienia (opcjonalnie)

W misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, mieszając 2-3 razy, aby zapewnić równomierne wymieszanie.

Lekko ubij jajko w osobnej misce. Dodaj cukier, ubijając go razem z jajkiem, następnie dodaj mleko i dobrze wymieszaj.

Dodaj mieszaninę jajek do mąki i mieszaj do połączenia. Nie przesadzaj.

Lekko naoliwić patelnię taiyaki i podgrzać na średnim ogniu. Wlej cienką warstwę ciasta na obie ryby z jednej strony patelni. Nałóż łyżkę pasty z czerwonej fasoli azuki na środek połówek ryb w cieście, a następnie łyżką dodaj trochę ciasta na wierzch pasty z czerwonej fasoli, aż będzie pokryta. Zamknij patelnię taiyaki.

Zmniejsz ogień na małym ogniu i odwracaj patelnię co dwie minuty, aby upewnić się, że taiyaki jest równomiernie ugotowane z obu stron. Po ugotowaniu podawaj i ciesz się.

Wskazówki i informacje
– Nie martw się, jeśli ciasto trochę się rozleje po odwróceniu patelni taiyaki. Rozlane ciasto można łatwo odciąć po ugotowaniu taiyaki.
– Do naszego przepisu użyliśmy pasty z czerwonej fasoli, ale możesz użyć dowolnego nadzienia, które lubisz, pikantnego lub słodkiego. Popularną alternatywą dla pasty z czerwonej fasoli jest szynka i ser, krem ​​budyniowy, czekolada, curry, a nawet okonomiyaki.
– Jeśli masz mało czasu, możesz zastąpić ciasto taiyaki mieszanką na naleśniki.

Zdjęcia ilustrujące przepisy na stronach produktowych wykorzystano z serwisów: photo-ac.com, freepik.com i pixabay.com na podstawie licencji udzielanych przez owe serwisy.

Jeśli potrzebujesz pomocy przy wyborze noży, pomożemy Ci

Podaj swoje imię i nazwisko, numer telefonu oraz godziny w jakich możemy skontaktować się z Tobą.

Oddzwaniamy tylko pod numery telefonu z polskim numerem kierunkowym +48.