Niezwykłe ostrza noży MAC
Noże kuchenne MAC posiadają ostrza o twardości pomiędzy 58 a 60 stopni w skali Rockwella, co czyni je twardszymi niż większość ostrzy noży kuchennych dostępnych na rynku.
Wszystkie modele zachodnich noży kuchennych MAC mają ostrza wykonane są z wysokowęglowej stali zawierającej 0,75% węgla z zachowaniem optymalnej równowagi z chromem 13,5%. Dodatkowo, w celu dodatkowego zwiększenia twardości stali, do wybranych modeli dodaje się wanad oraz molibden. Dzięki temu zabiegowi ostrzenie noży nie jest częstym obowiązkiem, gdyż noże zachowują ostrość na dłużej.
Niezwykle dużą wagę przywiązuje się do utrzymania stałej temperatury metalu na niskim poziomie podczas procesu szlifowania i ostrzenia, co ustawia odpowiednią twardość gotowego ostrza. Każde ostrze jest starannie ręcznie ostrzone przez zawodowych kowali ze słynnego regionu Seki w Japonii. Wysoka jakość materiałów w połączeniu z najlepszą jakością wykonania ostrzy, dzięki której mogą zachować ostrość kilka razy dłużej niż noże innych wiodących marek.
Stopy stali używane do produkcji noży MAC
Stal MAC Superior
Subzero AUS8 stal ta jest podana procesowi hartowania w minusowych temperaturach, szczegóły techniczne procesu są tajemnica producenta, chronione patentem od 1965roku.
Stal MAC
AUS 8 japoński odpowiednik stali 440C, jest stalą, która plasuje się między europejskimi odpowiednikami stali 440C a ATS 34. . Zawartość C 0.7 – 0.8%, Mn 1.0%, Cr 13.0 – 14.5%, Ni 0.5%, V 0.1 – 0.25%, Mo 0.1 – 0.3% Stale japońskie różnią od europejskich odpowiedników 440 n zastosowaniem małych ilości wanadu. Wanad pozytywnie wpływa na jednorodność struktury krystalicznej stali, dodany w odpowiednich proporcjach zwiększa odporność ostrza na ścieranie. Japońska technologia produkcji gwarantuje najwyższą jakość.
Stal damasceńska
rdzeń (Stal MAC AUS8), 32 naprzemienne warstwy stali 410 i 430 ze stali nierdzewnej na każdej stronie (Wszystkich 65 warstw).
Stal Ginsanko
GIN3 wytrzymała stal węglowa odporna na plamy. – Zawartość węgla: 0,95%, chromu: 13.00 – 14.50%, Mangan: 0,60 – 1,00%, Fosfor: 0,030% Siarka: 0,020%, krzemu: 0,35% Stal ta jest również znana jako Silver-3 i ma doskonałe właściwości stali nierdzewnej. Stal ta można porównać do 19C27, AEB-L, VG-1 i MBS26.
Stal biała 2
stal węglowa, platerowana z kutego żelaza. Rdzeń stalowy tak zwany biały węgiel (C 0.95-1.0, Kr 0,2-0,5 Ni 0,7-1,3) składa się z jedenastu naprzemiennych warstw, miękkiej i twardej stali po obu stronach.
Stal Yasuki hagane
Yasuki Hagane została wynaleziona w prefekturze Shimane w Japonii, gdzie wyprodukowano wysokiej jakości piasek żelaza, używany do produkcji tradycyjnych mieczy japońskich. Są trzy główne klasy stali Yasuki, które są używane do produkcji japońskich noży kuchennych.
Biała stal
Shirogami jest to rafinowana stal węglowa, która nie zawiera żadnych składników i może być stosowana do wyrobu wysokiej jakości noży Hocho (japońskich noży kuchennych).
Niebieska stal
Aogami wytwarza się ją poprzez dodanie chromu i wolframu do białej stali Shirogami, dzięki czemu materiał jest bardziej trwały, zapewnia odporność na korozję i jest stosowany głównie do wytwarzania wysokiej jakości noży kuchennych.
Super Blue Steel
Aogami Super jest to stal najwyższej jakości w swojej linii produktów, która zawiera wysoki procent węgla, chromu w celu złagodzenia twardości, zwiększania wytrzymałości krawędzi i odporności na korozję.