Użytkowanie
- Nie rąbać nożami żadnych materiałów twardych ( np. kości – do tego celu służy tasak).
- Nie piłować np. kości, mrożonek – do tego celu służy specjalny nóż do mrożonek z serii CHEF FC-90
- Nie używać do otwierania puszek, kapsli itp.
- Noże nie mogą uderzać o twardy materiał ( gres etc. nóż należy chronić przed upadkami
np. na podłogę ) – duża twardość stali sprawia, że nóż kuchenny może ulec pęknięciu. - Nie należy noży myć w zmywarkach.
- Noży nie należy namaczać i poddawać dłuższemu kontaktowi z wodą.
- Po umyciu natychmiast wysuszyć.
- Do ostrzenia używać ceramicznej osełki lub ceramicznej ostrzałki kółkowej wysokiej jakości.
- Nie ostrzyć o metal.
- Nie wyginać ostrza.
Jaki nóż kuchenny wybrać?
Przechowywanie
Noże kuchenne MAC można przechowywać w blokach drewnianych, na listwach magnetycznych lub na hakach kuchennych (dotyczy to serii ORIGINAL).
Pielęgnacja
- Wysoki poziom chloru w wodzie – zabrudzenia można zwykle usunąć podczas mycia, jednak nie należy używać twardych ściereczek, zarysowanie ostrza powoduje szybsze tworzenie się przebarwień.
- Wybielacze – nawet jeśli nie używa się wybielaczy do mycia noży, to opary z wybielacza używanego w ich pobliżu mogą być przyczyną powstawania rdzy. Należy o tym pamiętać, jeśli używamy wybielaczy do czyszczenia blatów i desek do krojenia.
- Detergenty do mycia naczyń – producent zaleca stosowanie wysoko rozcieńczonych, ekologicznych płynów przeznaczonych do stali. Koncentraty mogą wniknąć w strukturę stali i ją uszkodzić.
- Noży kuchennych MAC nie można myć w zmywarkach. Wiele typów zmywarek do naczyń używa soli, która może zostawić na nożach ślady rdzy. Niestosowanie się do tego zalecenia może powodować pojawienie się rdzy na ostrzu i jego pęknięcie lub zniszczenie oraz uszkodzenie rękojeści przez wysoką temperaturę i chemikalia.
- Niedokładne osuszanie – jeśli ręcznik używany do osuszania nie jest całkowicie suchy to może zostawić niewielkie warstwy wody na ostrzu, powodując jego korozję. Podczas profesjonalnego ostrzenia często w końcowej obróbce noże są podgrzewane (do 70-80°), aby upewnić się, że cała woda szybko zostanie odparowana.
Jak czyścić noże kuchenne Mac?
Podczas mycia lub wycierania ostrza noża należy uważać na dłonie i palce!
Wszystkie noże kuchenne MAC są ekstremalnie ostre – mogą dotkliwie pokaleczyć.
1. Nóż przygotowany do mycia.


2. Użyj miękkiej gąbki
3. Namocz gąbkę ciepłą wodą.
Użyj neutralnego detergentu / bez chloru i wybielaczy





4. Przecierać ostrze od uchwytu do czubka noża.
5. Opłucz ciepłą wodą.
Użyj miękkiej szmatki lub miękkiego ręcznika, aby zetrzeć wodę.





6. Nigdy nie używaj tego typu rzeczy do mycia.
Nigdy nie myj i nie susz noży w zmywarce!
Nigdy nie drap noży twardymi przedmiotami- może to doprowadzić do uszkodzenia powłoki.